Mudah didapati di dalam banyak hasil makanan yang paling umum di Amerika Syarikat, seperti yang berikut:
- kebanyakan sup tin dalam industri makanan Amerika Syarikat seperti Campbell
- kebanyakan air rebusan lembu dan ayam dalam industri makanan Amerika Syarikat seperti Swanson
- kebanyakan produk kentang goreng berperisa dalam industri makanan Amerika Syarikat
- banyak makanan ringan yang lain;
- banyak makanan makan malam sejuk beku;
- hampir semua makanan segera yang berasal dari Amerika Syarikat; dan
- makanan segera seperti campuran perasa untuk mi segera.
-
- kederiaan kebas pada tengkuk yang terpancar ke lengan dan bahagian belakang
- kederian-kederiaan sesemut, panas, dan kelemahan pada muka, pelipis, bahagian belakang atas, leher, dan lengan
- tekanan atau ketegangan otot muka
- sakit dada
- sakit kepala
- rasa loya
- denyutan jantung yang cepat
- bronkospasma (kesulitan bernafas)
- mengantuk
- kelemahan."
Persoalan-persoalan yang menyelubungi implikasi-implikasi kesihatan terhadap pengambilan MSG telah merupakan sebuah tajuk untuk banyak perdebatan. Terdapat banyak bukti anekdot yang membayangkan kesan-kesan kesihatan yang negatif, tetapi kesemua ini masih belum disokong oleh penyelidikan-penyelidikan yang diiktiraf.
Pada April 1968, Dr. Ho Man Kwok menulis sebuah makalah untuk Jurnal Perubatan New England yang berkata:
- Saya telah mengalami suatu sindrom yang pelik setiap kali saya makan di restoran Cina, khususnya di restoran yang menghidangkan makanan Cina utara. Sindrom itu yang biasanya bermula 15 - 20 minit selepas saya makan hidangan pertama berlangsung selama lebih kurang dua jam, tanpa sebarang kesan terbawa-bawa. Gejala-gejala yang paling ketara ialah kekebasan pada tengkuk saya yang beransur-ansur terpancar ke kedua-dua lengan serta juga bahagian belakang saya, selain daripada kelemahan umum, dan palpitasi... .
http://ms.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamat
Mana2 kita pergi pun, MSG sentiasa setia menanti. Nak buat macamana..Yang penting bila kat rumah ai masak tak guna Mak Aji..ai guna oyster sauce Nona, boley??
No comments:
Post a Comment