Powered By Blogger

Saturday, March 26, 2011

Udang Kung Pao















*
1/2 kilo udang (M/L)
* 1 biji telur (ambil putih sahaja)
* 1 /2 sudu teh garam
* 2 sudu teh tepung jagung
* 3 sudu makan pati ayam
* 2 sudu teh cuka makan
* 1 sudu makan kicap
* 1/2 sudu teh gula pasir
* 1 cawan minyak masak
* 6 hingga 8 cili merah /cili kering

*1
sudu teh halia cincang
**Kalau nak sedap lagi campurkan sedikit bawang besar/karot/capsicum dipotong dadu

Cara Memasak:
Udang yang dah dibuang kulit dibasuh dan ditapis. Pukul putih telur sampai nampak ringan. Pastu gaul udang dengan garam, putih telur dan tepung jagung selama 15 minit.

Dalam mangkuk kecil, campur pati ayam, cuka, kicap dan gula.

Panaskan minyak dan masukkan udang sebentar sampai udang bertukar warna. Keluarkan dari kuali.

Kemudian tumis bahan dalam mangkuk kecil pada api kecil dan masukkan bawang besar, karot, capsicum dan halia cincang dan tumis sampai naik bau dan sedikt garing. Masukkan udang yang telah digoreng tadi dan sebatikan. Lepas tu boleh dihidang

No comments:

Post a Comment