Powered By Blogger

Saturday, March 26, 2011

Tips Untuk Dapur@Rumah

Bab2 dapur@rumah ni semua serah kat kita sebagai kaum ibu. Punyalah menimbun barang2 dalam rumah nak kena jaga. Kat sini ai nak bagi tips@petua untuk dapur@rumah kita ya. Ai dapat ni pun kat dalam web, ada yang dah try ada yang belum...Jom!!

Serba-Serbi Tips :

  • Tahukah Anda, akan lebih mudah dan bersih menggunakan benang gigi (dental floss) untuk memotong cheese cake atau keju daripada menggunakan pisau?
  • Supaya kentang yang dimasak dalam oven menjadi lebih cepat masak, rendamlah terlebih dahulu di dalam air yang telah dicampur garam secukupnya selama 20 minit.
  • Jika memasak, mulakan dengan menumis bawang merah dan bahan lain, kemudian yang terakhir baru masukkan bawang putih. Ini untuk mencegah bawang putih menjadi hangit dan menimbulkan rasa pahit pada masakan.
    • Untuk memastikan telur ayam yang direbus itu elok, masukkan telur ke dalam air yang penuh. Bila tenggelam bererti telur masih baru dan baik. Bila terapung bererti telur sudah agak lama.
    • Bila telur direbus kemudian pecah dan putihnya keluar, segera masukkan sedikit garam atau cuka ke dalam air rebusan, untuk menghentikan putih telur mengalir dan memadatkan kuning telur.
  • Bersihkan sikat dengan cara merendamnya ke dalam air panas yang sudah dicampur dengan baking soda.
  • Agar karpet di rumah tetap segar dan bersih, taburkan baking soda di atas karpet dan biarkan selama 1 jam. Setelah itu, bersihkan dengan vakum.
  • Untuk membersihkan oven, gunakan sodium bikarbonat yang telah dicampur air. Gosokkan pada dinding serta dalam oven kemudian adjust suhu oven tersebut dengan paling terendah selama 30 mionit. Insyallah, sisa-sisa makanan yang melekat menjadi kering dan lebih mudah dibersihkan.
  • Untuk menghilangkan kesan minyak yang terkena pada baju masa memasak cepat2 taburkan dengan bedak dan bilas dengan air.
(sumber: tabloidnova,no.904-20.Juni 2005)

No comments:

Post a Comment